Kalap alapanyagok

Érdekességek » Kalap alapanyagok » Tavaszi-nyári kalap alapanyagok
KALAP ALAPANYAGOK
Alapanyagok az évszakoknak megfelelő kalapok szerint:

tavasz-nyár ősz-tél

PDF A letölthető PDF változatért kattintson ide!

Természetes anyagból készült fejfedők

A természetes anyagból készült kalapok kifejezetten könnyűek, légáteresztőek és a nap ellen is védenek. Elnyeli a az UVA és UVB sugarak 95%-át. Nedves időben a származása miatt (trópusi országokból) nem roncsolódik az anyag, ellenkezőleg, az meghosszabbítja meg az élettartamát. De nem szabad sokáig esőnek kitenni, mert a formára és a színre is - nem az anyagra - hatással lehet.

Sisol kalapok

A nyersanyagként az Agaven szálakat kell említeni, amelyeket első körben Mexikóból nyerik. A szálakat aztán Kínában szétválogatják az anyag finomsága szerint és végezetül csupán kézimunkával Cones és Capelines formára fonják. Egy Capeline-nél 3-4 napig tart mire elkészül a fonat.

Para-Sisol kalapok

Ellentétben a Sisol-Capeline-kel, a Para-Sisol kalapok kétszálú fonatok, ami azt jelenti, hogy a szálakat ún. "ajiro" - halszálkás - fonással készítik. Így a Para-Sisol kalapokat tömör kötés jellemzi, amely egyidejűleg a Sisol-kalap kinézetét módosítja. A minőség és az eredet különben ugyanaz, mint a Sisolnál.

Valódi Panama kalapok

A legendás Panamák nyersanyaga a Cardoluvica pálma leveleinek szálai. A pálmalevelek leszedik és egy gyenge kénes oldatban kifőzik. Ezután a levélszálakat megszárítják, és finomság szerint szétválogatják. A panamakalapokat szintén kézi munkával fonják és Ecuador-ban állítják elő. A "Super Fino"-nál tapasztalt fonók dolgoznak egy fél éven keresztül. A Panama onnan kapta a nevét, hogy a Panama-csatorna építői ilyen kalapot viseltek. De a kalap Ecuador-ból származik, ahol a nyersanyagot Monte Christi és Cuenca környékén állítják elő.

Raffia-kalapok

A Fülöp-szk.-en és Madagaszkáron honos Raffia-pálma levelének szálaiból készítik kézi fonással. Itt szedik le a pálmaleveleket és nyerik ki belőle a sima szálakat, amelyeket finomság szerint válogatnak szét, és ugyancsak kézzel fonnak.

Kalapok Bao-ból

A Bao is természetes anyagból készült és a majomkenyérfa sima szálaiból állítják elő, Madagaszkárról származik. A nyersanyagot sok más Kínából származó egzotikus növényből nyerik, és a fonatot kézi munkával készítik. A minőség alkalmas arra, hogy sportos kalapot és fejfedőket készítsenek belőle.

Valódi Florentin kalapok

A nyersanyag itt a finom szalma, amely Toszkánából származik. A szegély tökéletes kézi munka, majdnem láthatatlan varrással rámázott, mindemellé a Florentin jellegzetes karaktere párosul. A Florentin valódisága felismerhető, ha a szálvágatot megnézzük a kalap alján.

Bortenhüte (csíkokból varrott kalap) natúr szalmából

A csíkok mindig 7 különböző finomságú szalmaszálból készülnek. A csíkokat kb. 3 mm-től 15 mm hosszúságban gyártják. Végezetül a csíkokat szakértő kezek munkálják meg modellenként speciális varrógéppel. Miután a varrónő a modell nyers formáját megmunkálja, a nyers munkadarabot faformában dolgozzák ki, ezáltal tartja meg végleges formáját.

Mesterséges alapanyagból készült kalapok

Visca-kalap kézi fonással

Ennél a minőségnél a nyersanyagnak a cellulózszálak számítanak (a fa növényi alkotórésze, egy viszkóz-eljárásban előállított természetes anyag). A szálakat itt is kézi munkával fonják, ahogyan az összes többi szalmakalapnál.

Kézi munkával készült Papír-panama kalapok

Ezek a kalapok kinézetre a valódi Panama-kalapok másolatai, amelyben a papírt csíkokból sodorják vagy fonják. Minőségileg nem összehasonlítható a valódi Panama-kalapokkal.

Bortenhüte (csíkokból varrott kalap) mesterséges anyagból

A csíkok mesterséges anyagból állnak (90% pamut, 10% viszkóz) és géppel állítják elő. A gyártási eljárás ugyanaz, mint a természetes anyagból készült csíkok esetében. A szegélynek az anyagösszetételből kifolyólag könnyed csillogása és rugalmassága van.
Forrás: www.seeberger-hats.com