Kalap alapanyagok

Érdekességek » Kalap alapanyagok » Őszi-téli kalap alapanyagok
KALAP ALAPANYAGOK
Alapanyagok az évszakoknak megfelelő kalapok szerint:

tavasz-nyár ősz-tél

PDF A letölthető PDF változatért kattintson ide!

Filc kalap minőségek

Filc megkülönböztetve:
- Filc nyúlszőrből
- Filc birkagyapjúból

A szőrme és a gyapjú tiszta természetes anyagok, amelyeket bonyolult gyártási folyamatban meleg, nyomás és nedvesség hatása alatt dolgoznak fel két alapformában: Cones vagy Capelines. A filc/nemez az emberiség egyik legrégebb óta ismert anyaga, amelyet már az ókorban is jegyeztek.

A nemezből készült kalap nagyon jól hordható, elsősorban, mert a csekély súly mellett is jól tartja formáját, másodsorban nedvességszabályzó hatása van, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a nedvesség beszivárgását, és egyidejűleg a légáteresztést is biztosítja. A szőrméből készült kalapok szemben állnak az első osztályú minőségű gyapjúból készült kalapokkal. Az alap filcsűrűség mellett még jobb időjárás-védelmet nyújt, anélkül hogy elveszítené légáteresztő tulajdonságát, valamint a csekély súly mellett még könnyebben és kényelmesebben viselhető.

A velúrkalapok esetében kb. 40%-kal több alapanyagra van szükség, mint a sima kalapoknál, így a felület kidolgozásánál egy nagyobb alapanyag-veszteséggel kell számolni. A szőrmét kifésülik, és egyenletesen nyírják meg bársonyos hatást elérve ezzel.

A természetes anyagból készült kalapok kifejezetten könnyűek, légáteresztőek és a nap ellen is védenek. Elnyeli a az UVA és UVB sugarak 95%-át. Nedves időben a származása miatt (trópusi országokból) nem roncsolódik az anyag, ellenkezőleg, az meghosszabbítja meg az élettartamát. De nem szabad sokáig esőnek kitenni, mert a formára és a színre is - nem az anyagra - hatással lehet.

Melousine

A Melousin kalap kb. 1 cm hosszú szőrből készül. Az előállításnál a legalkalmasabb anyag a vadnyúl hátáról és oldaláról származó szőr. A Melousine kalapnak erősnek kell lennie, hogy kibírja a további megmunkálást - a szőrét először felborzolják, majd nedves állapotban kifésülik.
A kész Melousin kalap raktározásánál összepréselik a szőrt, ezáltal az értékesítésnél gőzzel felállítják, vagy felfelé kefélik. Ezek mellett még arra is ügyelni kell, hogy ne sok gőz menjen a kalapra, különben túl nedves lesz, és a szőrme újra összeesik.

Velúr

Rövid- és hosszú velúr közül lehet választani. A felület anyaga a hosszú velúr esetében 4-6 mm-re rúg, a rövid velúrnál pedig 4 mm alatt van. Egy velúrkalaphoz 20%-kal több szőrme szükséges, mint más kalap esetében, emellett az előállítása is nagyobb alapanyagfelhasználást igényel.
A velúrkalapot dörzsöléssel vagy fésüléssel felborzolják, ezzel egyidőben a szőrt megnyírják. A felületet szintén felkefélik az értékesítéskor. Egy velúrkalapot elsősorban népviseletnek vagy sportos kalapként gyártanak.

Simaszőrme

A simaszőrű kalapnál a durva felületet addig csiszolják finom dörzspapírral, amíg egész sima nem lesz. Az ún. "kalap kikészítő" gépen ezután még dörzsszivaccsal utólag is lekezelik, amíg el nem éri a kellő simaságú és szövetszerű felületet.

Durvaszőrme

A durvaszőrű kalapoknak a legegyszerűbb az előállításuk, így a dörzsölő munka kiesik. Igény szerint még kifényesítik és simára fésülik. A durva szőrű kalapokat elsősorban népviseletnek vagy sportos kalapként gyártanak.

Melangen

A Melangen kalapok esetében a szőr külön színezett és az egyes színárnyalatokat egymással keverték. A toklász vagy kémiai szálak keverékéből különböző hatású kalapokat lehet előállítani. További megmunkálás esetén a felső réteg szőrt durvább halbőrrel kaparják fel és esetleg megnyírják. Kétféle Melangen kalapot különböztetünk meg: a rövid- és hosszúszőrűt.

Forrás: www.seeberger-hats.com